Intervjutips

Du har skrivit ett fantastiskt CV och personligt brev och nu skall du på intervju. Förarbetet är lika viktigt inför intervjun som det personliga brevet. Ta reda på så mycket som möjligt om företaget, dess historia, framtidsvision och värderingar – allt du kan hitta.

Inför intervjun bör du också ta reda på vad det är för klädkod som råder på företaget, vilket inte alltid är så lätt. Om du inte kan utläsa det från företagets hemsida är det bästa att vara ”lagom” uppklädd. Inte i helkostym med slips/knytblus, och inte heller i jeans.

Ytterligare saker att tänka på inför intervjun:

  • Var ute i god tid. Ta med anteckningsblock och en kopia av ditt CV.
  • Räkna inte med att personen du skall träffa har läst din CV. Det kan vara HR-avdelningen som har skickat din ansökan vidare eller att någon har tipsat om dig och bifogat ditt CV.
  • Var påläst och fråga om företaget och framtiden. Även om du vet svaret så tycker alla människor om att prata om sig själva och sitt arbete. Om intervjuaren känner att du är påläst och värderar de svar som ges, innebär det att hela intervjun får en mer professionell klang.
  • Svara korrekt på frågorna. Om det är delar i din historia som du tycker är jobbigt att prata om, håll det korrekt men kortfattat. Visa att du valt din väg genom livet och gör inte något i din historia större än vad det är.
  • Förklara under intervjun varför du tror att du skulle vara som gjord för jobbet utan att vara för pådriven. Det är inte lätt, men återigen, hänvisa till din information om företaget och väv samman det med din bakgrund. Lyssna mycket och om du inte hittar svaret omgående på en fråga – ta det lugnt och tänk igenom. Intervjuaren väntar.
  • Framåt slutet av intervjun kan du fråga om fortsättningen för att få en bild över vad som kommer att ske och när du kan vänta dig svar. Ger intervjuaren dig en ungefärlig tid kan du svara med att du återkommer till henne efter den tiden. Då ligger inte hela bollen hos intervjuaren och företaget och du får samtidigt ett ok på att du kan ringa.
  • När intervjun är avklarad och du har kommit hem, skicka ett mail och tacka för ett trevligt möte och återkoppla återigen om att ni hörs om avtalad tid. Har du inte hört något efter avtalad tid, ring eller skicka ett mail.