Personligt brev

Ett personligt brev är precis vad det låter som – en personlig beskrivning av dig själv. Vi hjälper dig komma igång. Att skriva ett personligt brev kan vara lika svårt som att komma igång med ett CV.

Egentligen har det personliga brevet en enda funktion, att svara på frågan:

Varför skall företaget vilja träffa dig?

För att besvara frågan rekommenderar vi följande:

  • Tänk på att skräddarsy det personliga brevet till respektive företag. Det ger ett intryck av att du lagt ner tid och visar på så sätt att du verkligen är intresserad.
  • Lägg ner tid på att ta reda på information om företaget. Hittar du inget av värde på nätet är det alltid bra att ringa till företaget. Är du trevlig kan du ha stor nytta av en receptionist/växeltelefonist.
  • Presentera dig kort och förklara att du gärna vill skicka ditt CV till företaget. Framhåll att du förstår om de inte har behov just nu, men att du är intresserad om något skulle komma upp. Motivera varför du skulle kunna vara en stor tillgång till företaget. Håll dig kort, be om en mailadress och det optimala är om du redan här kan avtala ett möte.
  • Tänk på att inte berätta allt i ditt brev och återge framförallt inte hela CV:et igen. Ta fram ”godbitarna” som stämmer överens med det du uppfattar att företaget arbetar med och värderar. Brevet skall få företaget att bli nyfikna på dig och vilja träffa dig. Ta fram dina starka sidor och beskriv hur de skulle gynna företaget.
  • Håll brevet strikt och undvik kraftuttryck som ” verkligen bra” eller ”mycket duktig”. Håll texten kort och koncis, som mest en A4-sida.
  • Avsluta med att du ser fram emot att träffa vederbörande och att du kontaktar dem för att boka ett möte.