Inte så svårt egentligen?

Jag träffade en inspirerande kund/vän över lunch i veckan och vi kom som så många gånger tidigare att prata om ledarskap/medarbetarskap och utveckling. Det är ju ofta så att en duktig medarbetare promotas till ledare, eller känner själv att det är dags att gå vidare till en ledartjänst.

På något sätt skall alla den vägen vandra, enligt samhällsnormen. Men det behöver faktiskt inte vara så, och om det är så, så måste personen vara beredd på att vara novis och våga be om hjälp. Det kan vara svårt när man är van vid att vara bäst och arbeta tills man löser sin uppgift.

Vi diskuterade olika scenarios som vi mött och det min kund/vän sa var egentligen enkelt och som jag summerar enligt eget huvud nedan.

Som medarbetare såväl som ledare bör alla ta dessa 4 ord på allvar och göra;

  1. Lyssna, ta in vad som sägs, förstå sammanhanget. Försök att lägga undan din egen ryggsäck av erfarenheter innan du har förstått.
  2. Säg Nej. Om det inte för dig framåt till det mål som du och företaget har, om du har för mycket att göra – ta ansvar för att du kan leverera det som du har lovat. Skyll inte ifrån dig.
  3. Be om Hjälp. Om du inte kan, inte förstår, be om hjälp. Det gör dig inte mindre, utan tvärtom större.
  4. Säg Tack. Till dem omkring dig, dina kollegor, dina kunder/leverantörer. Var tacksam.

Det är väl egentligen inte svårare än så?

Anna Petersson, VD & ägare PS Partner AB