Känslouttryck – en del av EQ

Personer som uttrycker känslor effektivt använder ord och fysiska uttryck för att förmedla sina känslor på ett sätt som inte skadar andra.

Är du bekväm i ditt självuttryck har du större chans att vara konstruktiv även i svåra samtal.

Det är inte ovanligt att vi ibland kan ta på oss en roll, särskilt i svåra situationer, som stänger till känslolivet. Inte skall vi blanda in känslor, eller skall vi kanske det?

Att veta hur du kan uttrycka känslor på rätt sätt kommer att hjälpa dig i ditt personliga liv, ditt sociala liv och ditt arbetsliv på ett sätt som du kanske aldrig tänkt på tidigare.

Att undvika och undertrycka känslor kan ha negativa fysiska konsekvenser, något som är vetenskapligt bevisat. Tekniker som mindfulness kan hjälpa dig att acceptera dina känslor och lära dig hur du ska kontrollera dem.

Dina känslor påverkar din hälsa och när du inte kan uttrycka känslor på rätt sätt riskerar du faktiskt fysiska konsekvenser som att få spänningar i t ex nacken och muskler generellt.

Med lite träning och några enkla steg kan du bättre identifiera dina känslor för att lättare kunna uttrycka dem:

  • Identifiera dina känslor. När något händer i kroppen; Fundera på vad det är du känner. Vilken information får du genom kroppen?
  • Lär dig känna igen dina känslor. När du har identifierat vad du känner är det dags att analysera dem för att förstå vilken påverkan de har på dig. Vad upplever du fysiskt i relation till dessa?
  • Försök att vara ärlig med det du känner och det du gör. T ex om du verkligen inte bryr dig om en person; Varför anstränga sig så mycket för att göra ett bra intryck? Eller om du känner att du är irriterad; Varför undvika en konversation som kan göra att ni förstår varann bättre?
  • Välj ett bra tillfälle och en bra situation för att uttrycka dig på bästa sätt.
  • Använd ett bra sätt att kommunicera. Ha en vänlig ton och lyssna aktivt. Undvik direkta konfrontationer men undvik inte ditt behov att få uttrycka vad du känner.
  • Det kan kännas jobbigt den första gången, oftast är känslan att man inte vill såra motparten. Men oftast känner denna att något inte stämmer, och det blir än värre om du inte säger det första gången.
  • Ta mod till dig och prova! Vad är det värsta som kan hända?