Närvarande

Närvarande

Direkt översatt= på plats, tillstädes, tillfinnandes, härvarande

Närvarande är för mig nyckeln till att lyckas med det du vill. Det spelar inte så stor roll i vilket sammanhang, familj, vänner, organisation och personal. 

För att kunna vara en del av något så behövs närvaro, interraktion, inlyssnande. 

För mig handlar det inte endast om fysisk närvaro -utan faktiskt framförallt psykisk. Jag är medveten om skillnaden. Hur en person är fysiskt närvarande – men långt borta psykiskt – och då spelar det inte så stor roll. Känslan av att prata för döva öron dämpar allt engagemang, tillit och förtroende, för mig. 

Det skall bli intressant att se hur vår distansiering blir när vi kan återgå till ett vanligt liv, efter Corona. En del av oss saknar den fysiska närvaron, men jag tror att vi kommer att hitta ett annat sätt att vara psykiskt närvarande om än inte fysiskt.

I många rekryteringar som jag har gjort har den fysiska närvaron  varit viktig. Jag har inte alltid förstått det, utan hävdat att det går att lösa om man verkligen vill på distans. Jag förstår vad min uppdragsgivare önskade – men jag var inte enig i att det betydde fysisk närvaro. Att personen är på plats 08-17 men låser in sig på sitt kontor skapar inte närvaro. 

Det senaste året har jag pendlat till Dalarna och arbetat mycket. Själva pendlingen är en sak och att vara borta från hemmet, men den psykiska närvaron eller frånvaron har varit än större. Jag blev alldeles upptagen av det projekt jag var i, så även om jag var hemma var jag borta. Jag är medveten om att det blir så för mig och jobbar med det – men det går så där. Jag har många ursäkter för mig själv. Men när barnen slutar frågar och inte involverar mig längre i det dagliga- då är det tydligt att jag är för långt borta – även om jag är hemma. 

Jag vet att jag har ett jobb att göra för att få frågan igen. Att stå utanför den stängda dörren och knacka, lägga bort alla devices när jag får chansen att vara med och sakta, sakta komma tillbaka in i värmen igen. Det kräver tid och att lägga tiden på rätt saker är det svåraste och viktigaste vi gör varje dag.

Du väljer varje dag var du lägger din tid. Lägg den där den gör mest nytta långsiktigt.

Ta hand om er och ha en fin påsk – närvarande!