Om Skolloppet, en åttonde plats i Göteborgsgirot och en fotbollsmatch med Isabelle

I fredags genomförde ca 245 000 svenska skolelever Skolloppet som är ett event/idrottsdag initierat av Team Rynkeby God Morgon och som är det i särklass mest inkomstbringande event vi genomför under TRG-året.

Eleverna är ofta oerhört taggade och peppade att dra in pengar denna dag. Pengarna kommer från de sponsorer som barnen själva fått i uppgift att försöka värva och som betalar en summa per sprunget varv i loppet.

Jag och min lagkamrat Magnus, VD på Eckes Granini som likt PS Partner är stolt sponsor till projektet, ansvarade för genomförandet av Skolloppet på Härrydaskolan där ca 150 barn sprang för livet denna soliga dag. Och som de sprang!

En pojke i 4’an sprang hela 21 varv vilket omräknat i mil blev 1,1 mil!

Han var knappt trött efteråt men lärarna hade satt en maxtid och tyvärr var tiden då ute. Jag är övertygad om att han helt säkert kunnat springa ännu fler varv om han bara fått.

En lärare berättade att en av hennes elever på 9 år var den i särklass mest svårstartade unge hon träffat. Den flickan sprang hela 9 varv i loppet

Det var en underbar stämning och fantastiskt roligt att se. Både jag och Magnus kände oss både rörda, glada och väldigt stolta efteråt. Det gav enorm energi, helt klart.

Läs gärna artikeln i Härrydaposten & Partille Tidning om vår dag, här.

På lördagen var det dags för tävling.

Min första cykeltävling och när lagkapten Per undrade vilka som ville ligga i snabba klungan så åkte min hand upp fortare än kvickt. Jag var taggad. Säkert mycket på grund av den pepp jag fått dagen innan då vi träffat barnen som var så bombsäkra på att vi var de bästa cyklisterna i världen. Jojo, man tackar (och ler lite hemligt).

Loppet inleddes genom en sk masterstart vilket för den oinvigde innebär att man kör samlat tillsammans fram till startlinjen och Team Rynkeby God Morgons alla gulklädda cyklister ledde Masterstarten strax bakom den poliseskort och de motorcyklar som banade vår väg ca 7km genom Göteborg.

Många ropade glada hejaramsor till oss, kände igen oss och klappade händerna. Vilken grej!

I Frihamnen började så loppet på riktigt och vi såg de riktigt riktigt vassa cyklisterna swisha förbi och försvinna. Jag kollade hastigheten och såg att vi låg på bra fart. Det gick av bara tåget och vi körde riktigt hårt. Så hårt att vi i vår grymma klunga, som höll ihop hela vägen in i mål trots ett par krasher och diverse mjölksyra, fick riktiga topplaceringar!

Tre vassa tjejer gick om oss alldeles på slutet då vi saktade in för att snygga till leden inför målgång men från och med plats 4 bland damerna, var det inte mindre än 7 från TRG-Göteborg ! Så otroligt roligt och jag kan såhär i efterhand knappt tro det, jag kom in som åtta i damklassen som bestod av ytterligare 291 tjejer…

Hoppsan sa, det hade man kanske inte kunnat ana!

Så blev det söndag…

…och vi inledde dagen med att vara funktionärer för de allra minsta cyklisterna, dvs de tappra små som körde Göteborgsgirots Barngiro. Vi var på plats för att peppa knattarna och se till att de inte cyklade galet, bjöd på bullar och saft och firade dem ordentligt när de gick i mål, vilket alla gjorde med mer eller mindre hjälp. Viktigast på rundan verkar ha varit bullstoppet för det var väldigt många föräldrar som kom löpandes i tron att deras barn försvunnit ut i stora staden. Men, de hittade dem tryggt och säkert hos oss vid dagens höjdpunkt, bullarna. Där stod de med tindrande ögon, glatt mumsandes och mumlade; här e ja! Jag fiiikar! Sötnosar.

Bulle och fika även för oss på det och sedan begav det sig till Serneke Arena där BK Häcken spelade mot Sundsvall och vi fått disponera en hel sektion till att bjuda in vänner, familj, bekanta och alla andra som ville köpa biljetter för att skänka varenda krona till projektet.

Vi blev ca 200 i vår sektion.

En av dessa var Isabelle…

…som just nu genomgår tung cancerbehandling men som fått permission för att kunna vara med. Kunna vara med sina vänner och klasskompisar denna dag och få vara en stor del av matchen.

Tillsammans med spelarna gick de in på plan, Isabelle satt stolt på ”den blå stolen” för att symbolisera att den inte skall vara tom. Hög igenkänningsfaktor från Barncancerfondens arbete.

När Isabelle sedan dök upp på läktaren och alla 200 gav henne en varm välkomnande applåd, ja då tårades ögonen och verkligheten kom väldigt nära inpå. Så liten och så oskyldig och, så sjuk.

Men att se henne så härligt glad. Det var helt underbart.

Maj är en otroligt hektisk tid för alla inblandade i Team Rynkeby God Morgon.

Event på event och träning på träning kämpar vi på. För det är verkligen kämpa som gäller.

Man ska hinna med allt detta och samtidigt arbeta, träffa sin familj med allt vad det innebär i form av läxor, lek, aktiviteter, mys och annat. Det är inte annat än att man stundtals funderar på vad det egentligen är man gett sig in på.

Men, syftet är så mycket större att det på nåt sätt ändå löser sig. Man får berätta för barnen om hur viktigt det är att visa att man bryr sig om andra, att ta ett socialt ansvar både för sjuka barn, lagkamrater och vänskapskretsen. Att öka förståelse för betydelsen av det vi gör.

Funderar du på om du skulle vilja göra denna resan nästa år?

För min del kan jag ärligt säga att det aldrig funkat om det inte vore för min familj. Min man som servar cykeln, fixar mer eller mindre allt här hemma när jag är borta OCH hemma och som också masserar mina ömma muskler när jag dråsar ihop på soffan efter flera timmar i sadeln.

Det hade heller inte funkat utan mina fina föräldrar som hjälper till med logistiken kring barnpassning, hundpromenader, matlagning och pepp. Och såklart, PS Partner och Anna, min fantastiska chef som peppar och pushar och ger mig möjligheten att göra hela denna resa och som genom sin egen tragiska erfarenhet varit en väldigt stor inspiration till varför jag nu gör det jag gör. Anna och jag är båda ”ensambarn”. Skillnaden är att Anna inte var det från början…

Jag är så otroligt tacksam. Verkligen.

Sara Drougge, Marknadsansvarig PS Partner & cyklist i Team Rynkeby God Morgon Göteborg 2019

PS Partner är årligen återkommande sponsor till Team Rynkeby God Morgon

 

Vill du också göra skillnad på riktigt?

Swisha ditt bidrag till 123 36 36 016