Struktur & Tydlighet

I mitt arbete träffar jag många olika organisationer med olika struktur och uppbyggnad och det är oerhört spännande. Särskilt som jag har förmånen att samtidigt bygga på eget bolag.

Hur gör man egentligen bäst? Det jag ofta ser är att vi genom att tro att vi är snälla, gör personalen en otjänst. Som chef vill man vara omtyckt och med det likställer många att inte säga ifrån. Att inte ge feedback och att inte kravställa.

Resultatet blir, i mina ögon, en ovisshet och otrygghet som istället skapar ett enormt energitapp. För när anställda ska gå runt och fundera på vad det är som inte känns bra, men som ingen säger, då mår vi inte bra. Ingen av oss.

Ett annat exempel är att arbeta mot vad man tror är rätt – men ingen riktigt vet. Man vågar inte fråga och tänker att det är sådant som man säkert ska förstå.

Jag tror på ärlighet, rakhet och snällhet i organisationer. Med snäll tänker jag då att alla är snälla mot sig själva såväl som mot sina kollegor och att man ger dem en chans att prestera sitt yttersta. Att man ger råd om hur de kan nå dit. Inte dumsnällhet – utan bara ett rent spel.

Jag pratade med en kvinna som är på väg tillbaka från utmattning. Det som gjorde att hon till sist inte orkade mera var otydlighet och att hon inte fick använda hela sin energi och sin förmåga. Organisationen lyssnade inte till förslag och förbättringar och till sist slutade hon att komma med det. När hon slutade med detta så försvann energin och motivationen och också tron på att hon gjorde ett bra arbete.

Utmattning är ingen enkel sak att förstå – men att även understimulans kan leda till det har jag blivit mer varse. Om du som chef är tydlig med vad som går och inte går – så ger du också de anställda en chans att själva välja om de vill vara med eller inte. Är det otydligt så blir det mycket svårare och det enda som blir lättare är kanske då att välja att lämna organisationen…

– Anna Petersson, VD PS Partner

Jag sänder med 10 bra tips som jag tror på ( men inte alltid följer…) https://www.internova.se/10-tips-for-mer-tid/

Anna Petersson, VD PS Partner