Min resa från euros och kronor till 1:or och 0:or – Ana Shontova berättar

Vad vill du arbeta med när du blir vuxen?

Det är den klassiska frågan som så många vuxna ställer sina barn – föräldern, läraren, din sporttränare och din granne. Och ändå, hur ska ett barn eller en ungdom veta det?

Allt börjar i skolan. De vuxna säger vanligtvis att du bör titta närmare på skolämnen och se vad du gillar bäst. Så, här börjar du välja din framtida karriärväg. Och här kommer min fråga – var exakt finns programmering i läroplanen?

Jag gjorde allt rätt

Jag gick på ett ekonomi gymnasium och gillade verkligen ämnen som ekonomi, ekonomiskt och psykologiskt beteende, HR, marknadsföring etc. Därför ver det naturligt att fortsätta med universitetetsstudier som ledde fram till en examen i International Business och HR. Jag tog examen med höga betyg och goda omdömen, men jag kände att jag hela tiden saknade något….

En dag såg jag ett event på Facebook,

organiserat av DataTjej, där tjejer träffades för att prova kodning tillsammans och inspirera varandra. Till att börja med tänkte jag – vad? Programmering? Det här måste vara extremt tråkigt med mycket mattematik, vilket inte är mitt favoritämne.

Men, jag bestämde mig för att utmana mig själv och gå dit och vet du vad, jag älskade det direkt!

Det här var första gången jag testade kodning och jag insåg snabbt att mina förutfattade meningar varit helt fel – det är inte mycket matte, det är logik. Och jag älskar logik.

Det var riktigt utmanande och inspirerande att prova och se hur mycket man kan påverka och ändra bara med ett par kodrader!

Den här historien förde mig till varför jag valt att arbeta tillsammans med DataTjej

– som volontär och genom stöd från PS Partner i form av några arbetstimmar som jag investerar i DataTjej! Jag gör det eftersom jag verkligen vill hjälpa andra tjejer, som jag, att hitta sin passion och intresse för programmering. Och jag gör det för att uppmuntra dem att starta sin karriär inom IT!

Allt vi behöver göra är att sammanföra teknik, tjejer och motivation på samma plats. Det är så mycket coolare än så många tror. Jag kommer som näringslivsansvarig att vara en av tre tjejer i Göteborg och ansvara för företagskontakter och Data Tjejs evenemang vid vilka vi samlar mer och mer intresserade IT-kvinnor och företag.

Nu till helgen samlas vi alla på DataTjej för en kick-off i Stockholm där vi kommer sätta planen vårt kommande år tillsammans.

Tänk på att; Det är aldrig för sent att följa din passion, även om du redan har en examen och börjat arbeta.

Ana Shontova, Product Owner & Tech Recruiter, PS Tech – PS Partner AB