Våra känslor eller vårkänslor?

Hur många av er har gått och funderat på att det är saker som inte fungerar i vardagen och som borde tas tag i, men hur ska vi hinna?

Och om vi hinner; Orkar vi? Vet vi hur och vad?

Har du funderat på att du skulle vilja utveckla din förmåga att inte enbart uthärda stress och press, utan verkligen vilja må bättre när trycket kommer… För det kommer alltid sådana perioder.

Många jag möter i mitt arbete tycker att det är så härligt att de kommit på PRECIS vad och vem de de ska undvika i framtiden för att inte må dåligt. Oftast har det hänt dem något tidigare de vill bli världsmästare på att slippa i framtiden. Triumferande låter de mig veta att de verkligen kommit på hur de ska göra. De ska undvika personer som är energitjuvar, människor som får dem att må dåligt, personer som stressar dem och arbetsuppgifter som gör dem deprimerade.

Men ska vi verkligen nöja oss med uthärda och undvika det som pressar oss?

Finns det något annat förhållningssätt?

Efter 16 år som helt ”hooked” på emotionell intelligens och träning på att först förstå vad jag känner och sedan kunna uttrycka det och SEDAN jobba med det mellanmänskligt, ja då bubblar det i mig så här på våren. Jag vill dela lite om det där med känslor…Allt för att utveckla långa och varaktiga relationer och klara av att LEDA mig själv och andra i stress. Inte uthärda. Inte undvika.

Leda oss själva. Bara en sådan sak…

Svaret finns i det jag är ”fast i” sedan så länge: EQ/EI

För att kunna förbättra vår förmåga att leda oss genom stress, relationer och i känslor som inte alltid är lätta att förstå finns det mycket att hämta i den emotionella intelligensens forskningsbaserade uppsjö av klok kunskap.

Om vi blir medvetna av hur pass mycket eller lite vi tränat på olika förmågor, tex medvetenhet om vad vi känner och hur vi medvetet responderar eller impulsmässigt reagerar ja då kan mycket hända med våra upplevelser och vårt välbefinnande. Vet du vad eller vem som triggar dina känslor att reagera irriterat eller tvärtom; Vet du vad du mår bra av?

Det är underbart med känslor. Känslorna är energi i rörelse och bär det som flyttar och motiverar oss till att ta action eller reagera. De påverkar många aspekter om hur vi leder oss genom våra liv, t ex hur vi hanterar relationer, hur vi fattar beslut och hur vi löser problem när känslor är inblandade.

Emotioner är vårt mentala verktyg att relatera till våra nervsystem som påverkar tankar, beteende och känslor.

Prova nu?

Slut ögonen. Andas. Kan du se vad du tänker? Du kan känna vad du känner om du lyssnar riktigt noga.

Om du känner bra saker som gör att du mår bra; Greppa dem och lär känna dem och se om du kan träna upp att hitta dem igen. Och igen. Och ännu mer och oftare? Om det är tvärtom, släpp dem.

Du hinner! Du orkar!

Njut av vårkänslor

Helen Lagergren, VD för PS Partner Stockholm samt VD för PS Leadership Sweden