Världsmästare i Curling?

Japp, den kan även jag checka av. Jag har funderat mycket de senaste åren på curling VM där vi alla är tävlande. På olika sätt. Hemma och på jobbet. För att vi alla vill så väl, för att de flesta av oss är resultatfokuserade och har egentligen inte tid. 

Effekterna är inte toppen. Jag ser det också. Jag ser effekterna av mitt egna beteende, som var så väl tänkt. 

Jag har det senaste året träffat många unga människor som går ut i sitt första jobb. Det är, för många väldigt jobbigt, och det är det. Vilka förväntningar finns, vad skall jag göra, har jag någon att äta lunch med? Frågorna är många och olika stora. Jag hade också dem när jag började jobba – och det löste sig. 

För många av de unga människorna löser det sig inte. Det blir en jättestor klump i magen som resulterar i att man inte vill. Min egna teori är att det alltid kommit någon annan och löst det. 

Hur har det blivit så här? Jag tror att det är för att de inte fått lösa tuffa puckar själva. Att känna att någon står där med handen i ryggen  – självklart – men inte går in  och löser det. Jag pratade med @Pernilla Gravenfors i PS Möter och hon nämnde just det. Att hon hade en helt fantastisk chef som verkligen gick in och löste hennes problem när hon var ganska ny, men i efterhand såg hon att hon själv inte utvecklades då. 

Det samma gäller på arbetsplatser för alla åldrar. Det finns en tendens att det alltid är någon annans fel om det inte fungerar. Ibland kan det vara så – men det egna ansvaret finns också med. Det får vi inte glömma bort. 

Låt oss hjälpas åt att curla mindre – jag tror att det hjälper oss alla. Vi tar större eget ansvar, säger ifrån och slipper jobba ihjäl oss. 

Eller vad tror du?

Anna Petersson, ägare PS Partner AB