Visst smakade det gott? Här kommer en till!

EQ eller emotionell intelligens är en samling förmågor som gör dig framgångsrik i yrkeslivet, mer tillfreds med dig själv och ger en känsla av harmoni och balans ditt liv. Vetenskaplig forskning på området visar allt tydligare att individer med en kombination av högt IQ och EQ har lättare att lyckas än individer som enbart har ett högt IQ.

Emotionell intelligens är här för att stanna, och det kanske bästa av allt: den går att träna upp!

Därför tänker vi på PS Partner, såhär i sommartider, bjuda dig på en hel hög av EQ-godis!

Våra ledord för EQ är som bekant att allt är vetenskapligt grundat, mätbart och konkret. Dessutom lägger vi till hur du kan träna det, om du vill.

Det är så här vi jobbar. Först säkerställer vi vad eller vem vi ska leta efter, sedan matchar vi ihop behov och resurs och genomgående i allt detta så har vi kul och bygger relationer med våra kunder, kandidater, kollegor, vänner, ja alla intressenter.

Känslouttryck

Personer som uttrycker känslor effektivt använder ord och fysiska uttryck för att förmedla sina känslor på ett sätt som inte skadar andra.

Är man bekväm i sitt självuttryck har man större chans att vara konstruktiv även i svårare samtal.

Det är inte ovanligt att vi känner svårigheter och motstånd i att utrycka känslor på rätt sätt, oavsett anledning. Att veta hur du kan uttrycka känslor på rätt sätt kommer att hjälpa dig i ditt personliga liv, ditt sociala liv och ditt arbetsliv på ett sätt som du kanske aldrig tänkt på tidigare.

Att undvika och undertrycka känslor kan ha negativa fysiska konsekvenser, något som är vetenskapligt bevisat. Tekniker som t ex mindfulness kan hjälpa dig att acceptera dina känslor och lära dig hur du ska kontrollera dem.

Dina känslor påverkar din hälsa och när du inte kan uttrycka känslor på rätt sätt riskerar du faktiskt fysiska konsekvenser som att få spänningar i t ex nacken, muskler generellt och också i ryggraden.

Med lite träning och några enkla steg kan du bättre identifiera dina känslor för att lättare kunna uttrycka dem:

  • Identifiera dina känslor. När något händer i kroppen; Fundera på vad det är du känner. Vilken information får du genom kroppen?
  • Lär dig känna igen dina känslor. När du har identifierat vad du känner är det dags att analysera dem för att förstå vilken påverkan de har på dig. Vad upplever du fysiskt i relation till dessa?
  • Försök att vara ärlig med det du känner och det du gör. T ex om du verkligen inte bryr dig om en person; Varför anstränga sig så mycket för att göra ett bra intryck? Eller om du känner att du är irriterad; Varför undvika en konversation som kan göra att ni förstår varann bättre?
  • Välj ett bra tillfälle och en bra situation för att uttrycka dig på bästa sätt.
  • Använd ett bra sätt att kommunicera. Ha en vänlig ton och lyssna aktivt. Undvik direkta konfrontationer men undvik inte ditt behov att få uttrycka vad du känner.

Vid det här laget har du kanske funderat på vem det är som ligger bakom alla dessa kloka ord och verktyg? 

Säkert känner du till vår kollega Helen Lagergren som framgångsrikt driver PS Partner Stockholm och PS Leadership. 

Helen har gedigen erfarenhet som jurist, som företagsledare och inom HR, och hade innan hon startade PS Partner i Stockholm, rollen som VD för ett konsultföretag inriktat på tester och ledarutveckling bland annat med inriktning mot EQ (emotionell intelligens) och forskning kring det.

PS Leadership kan hjälpa till med:

  • Utveckling – individ (t ex ledarcoaching och djupare personbedömning inriktad mot utveckling)
  • Utveckling – grupp (Ledningsgruppsutveckling, talangprogram, ledarprogram, både öppna och skräddarsydda, HiPo-insatser, konfliktlösning mm)
  • Workshops och teambuilding i form av s k business simulations (T ex på tema Förändring, Makt och Påverkan, Beslutsfattande och affärsspel)
  • Skräddarsydda företagsanpassade program
  • EQ-workshops och föredrag om t ex emotionell intelligens.

Text; Helen Lagergren, PS Partner Stokholm & PS Leadership

För mer information, kontakta Helen Lagergren på helen.lagergren@pspartner.se

Lär känna Helen närmare här: https://psp.local/helen-lagergren-stockholm/