Personligt brev

Ett personligt brev är den del av ansökan som ger den personliga beskrivningen av dig själv.

Att skriva ett personligt brev kan vara lika svårt som att komma igång med ett CV, men vi finns här och vi hjälper dig gärna att komma igång.

Det absolut viktigaste syftet med det personliga brevet är att besvara den mest relevanta frågan:

Varför skall företaget vilja träffa dig?

Hur svarar man då bäst på detta? Vad ska man lyfta fram för att verkligen belysa förderlarna med att välja just dig? Här kommer 7 bra punkter att inkludera in ditt brev.:

  • Skräddarsy alltid det personliga brevet till respektive företag. Det visar att du lagt ner tid och engagemang, vilket i sin tur visar att du verkligen är intresserad av tjänsten. Att använda samma eller snarlika brev om och om igen, lyser igenom lättare än man kan tro och det ger en direkt ofördelaktig bild av din vilja att arbeta i den aktuella positionen.
  • Ta reda på så mycket du kan om företaget. Hittar du inget av värde på nätet är det alltid bra att ringa till företaget. Är du trevlig kan du ha stor nytta av en receptionist/växeltelefonist. Dock finns alltsom oftast mycket information på företagets hemsida, på företagets Linkedinsida eller på deras Facebooksida. Gör din hemläxa väl, det kommer löna sig och göra att du vid en intervju framstår som mer självsäker och angelägen att ge ett gott intryck.
  • Om du skickar ditt personliga brev spontant till ett Företag du skulle vilja arbeta hos men som inte verkar söka personal just nu; Presentera dig kort och förklara att du gärna vill skicka ditt CV till företaget. Framhåll att du förstår om de inte har behov just nu, men att du är intresserad om något skulle komma upp. Motivera varför du skulle kunna vara en stor tillgång till företaget. Håll dig kort, be om en mailadress och det optimala är om du redan här kan avtala ett möte.
  • Tänk på att inte berätta allt i ditt brev och återge framförallt inte hela ditt CV igen. Detta har du ju redan bifogat i din ansökan. Ta istället fram ”godbitarna” som stämmer överens med det du uppfattar att företaget arbetar med och värderar. Brevet skall få företaget att bli nyfikna på dig och vilja träffa dig. Lyft fram dina starka sidor och beskriv hur de skulle gynna företaget.
  • Ge konkreta exempel. Skriv tex inte bara att du är ”bra på projektledning”. Många är bra på det, så berätta istället om en situation eller specifikt projekt som talar om precis vad det är som gör just dig bra på projektledning.
  • Håll brevet strikt och undvik kraftuttryck som ” verkligen bra” eller ”mycket duktig”. Se till att du håller dig kortfattad och skriv som mest en A4-sida.
  • Avsluta med att du ser fram emot att träffa vederbörande och att du kontaktar dem för att boka ett möte.