Att vara snäll och sårbar

Den senaste veckan har mina egna funderingar på förväntningar och snällhet korsats åtskilliga gånger och fått bränsle av olika debatt artiklar i tidningar.

Jag har en tro på att du mår bra av att hjälpa andra och att om vi bara kunde vara snälla mot varandra – så skulle världen bli en så mycket skönare plats att vara på. Jag har insett i att vara snäll även inkluderar att vara snäll mot dig själv. Att lika mycket som jag mår bra av att hjälpa andra, så måste även jag bjuda in andra att hjälpa mig. En faktor som påverkar att finnas till hands för andra – är tiden. Alla som jag känner optimerar sig, hela tiden. Jag också. Jag har helt enkelt inte utrymme för att hjälpa till obokat. Det låter fruktansvärt, och så klart får jag boka om i min outlook, men det krävs en viss nivå på vad som skall ske. Tragiskt – men sant. Jag råkade ut för ett missöde häromdagen. Jag fick punka. Som tur var har jag ”Volvo On Call” och de skulle komma med assistans inom 1 timma. Den timman hade jag ju såklart inte – men vad hade jag att välja på. Boka om och boka nytt. Jag fick punka på ett ganska centralt ställe i Göteborg, lunchtid, en fredag. Det var en hel del människor som jag kände igen och som kände mig som hastade förbi. Alla med kommentaren ” Stackars dig, å vad synd, om jag bara hade haft tid så skulle jag….” Jag förstår det. Jag lägger inga värderingar alls i det – för jag hade gjort precis samma sak. Men det blev så tydligt. Vi har liksom inte tid med att hjälpa till och vara snälla.

Jag dras villkorslöst in i mina barns utmaningar –

och det tar oerhört hårt på mammahjärtat när jag ser att de såras. De såras av andra osäkra barn, som inte alls har det uppsåtet men via tron att man måste ”vara någon annan” för att få passa in – spelar man en roll som inte passar, den skaver och ger uttryck i att trycka ner andra människor. Så länge man inte själv blir tilltryckt. Det gäller även vuxna. Jag arbetade ett tag för en person som drev sin avdelning med ”management by fear”. Alla var rädda för dennes skotramp i trappan. När man hörde stegen komma i rask, hotfull takt, så hukade sig hela gruppen och väntade på utskällningen. Det var alltid en person som satt på plankan, och vi andra, i rädsla för att själva sitta där, höll tyst och genom det höll med. Det kändes inte bra, det blev inte bra, det gav inga kreativa lösningar, ställde inte väl inarbetade lösningar på kant – utmanande inte, och genom det utvecklades inte företaget. Vi hade alla stora ambitioner, men vi vågade inte. Det är svårt, jag säger inte att det är lätt att skapa en förstående och snäll organisation. Men så bra det kan bli.

Jag möter många människor i mitt arbete som inte mår bra.

De är på fel plats i fel tid och i fel organisation. Men lider och tiger. Ovanför dem sitter det en annan person som också är på fel position i fel organisation och tiger. Det ger oöverskådliga skador, både på individnivå och organisationsnivå. Ibland önskar jag att det gick att sätta en prislapp på vad fel chef på fel plats kostar. Många miljoner är min gissning. Hur skall vi då skapa en förstående och snäll organisation där förtroende, givmildhet och stöttning råder? Det krävs mod, långsiktighet och vilja, tillsammans med ett tydligt ledarskap som uppmuntrar ifrågasättande. Men, ifrågasättande på rätt sätt. Jag möter lika många organisationer där snällhet, eller mer snällhet förklätt till björntjänster råder. Man tar så mycket hänsyn och curlar så att man glömmer bort uppdraget – varför är vi här egentligen? Det blir inte heller bra. Jag ramlar tillbaka på ett tydligt och öppet klimat där alla vet och sympatiserar med syftet och meningen med arbetet. Det är min väg att nå en mer förlåtande kultur. Jag läste en artikel av Stefan Einhorn som gjort en undersökning av vilka vår tids dödsynder är http://www.vi-tidningen.se/2014/08/stefan-einhorn-och-de-nya-dodssynderna/

Falskhet kommer högst upp. Vilket är intressant. Samtidigt som fler och fler upplever att just falskhet och yta är vardag. Jag vill slå ett slag för snällhet. Låt oss vara snälla och bjud med era medmänniskor, släpp garden och tillåt dig att förvånas.

Inspireras av det här http://www.ted.com/talks/brene_brown_on_vulnerability

Anna Petersson, VD, ägare och grundare av PS Partner AB