Hållbarhet sett till hela kroppen, både knopp och kropp

Under våren och inför semestern har vi slagit ett extra slag för EI och att träna Livsglädje, och jag vill gärna passa på att även skicka med några enkla tips kring fysisk träning inför sommaren då vi ser alla fram emot en välbehövlig ledighet och avkoppling.

Att vi mår bra av att röra på oss, det vet vi ju, och det fina med träning är ju att det kan vara så mycket – och kanske speciellt nu under den ljusa delen av året när man ju dessutom kan göra så mycket utomhus. Vi behöver inte alltid en massa träningsredskap för att kunna få till en effektiv träning, det räcker gott med dig själv. Inte heller behöver vi planera in ett långt träningspass, det kan räcka med bara 5-10 minuters träning.

Några klassiska enkla basövningar att t ex krydda morgon- eller kvällspromenaderna med eller som ett litet pass till mellanmål:

  • 3×20 knäböj
  • 3×20 situps
  • 3×20 armhävningar – går att göra på knä eller mot en vägg
  • 3×20 sek planka (variera tiden och kör en plank-utmaning med familjen 😊)

Vill du ha lite mer utmaning kan jag rekommendera ett motståndsband. Eller, att man fyller tomma petflaskor med sand eller vatten för att hålla i händerna som extra vikter. Det kräver inte heller så mycket packutrymme.

Gräsklippning, ogräsrensning samt att göra fint i planteringarna kan också vara både meditativt samt ge träningsvärk i både fingrar, armar och ben. Promenader och upptäcktsfärd till fots på resmålet ger bra träning för benen…En lagom simtur längs stranden…Möjligheterna är så många och inte längre bort än en arm eller benlyftning.

Precis som min kollega Helen skrivit om tidigare gäller även för den fysiska träningen att:

  • Fira händelser som är viktiga.
  • Ge regelbundna erkännanden i vardagen – ÄVEN TILL DIG SJÄLV.
  • Ge dig själv beröm för att du tar tag i en fysisk aktivitet.

När sade du senast ”Jag är bra på det där, jag borde göra det oftare”? Välj ut en styrka du har och försök hitta en möjlighet till att dra nytta av den mer. Det gäller också träning – fundera på vilken träningsform och vilka aktiviteter som just du tycker är kul.

Om du inte kan eller inte känner att du orkar klara av det på egen hand; Ta hjälp och kom ihåg; du är aldrig ensam. 

Det är lättare (och alltsom oftast också roligare) om man kör en aktivitet tillsammans. Det kan vara så enkelt som en simtur mellan bojarna, kasta boll på stranden eller en promenad/joggingrunda i sanden eller skogen.

Ha nu en riktigt skön sommar i vart du än befinner dig!

Ulrika Stevrell, Recruitment Consultant på PS Partner samt Personlig Tränare och Leg. Kostrådgivare