Hur orkar man cykla hela vägen till Paris?

Det är en fråga jag ofta ställt mig när jag efter de intensiva träningspassen med gänget som alla skall göra detta tillsammans i juli, är nära att kräkas av ansträngning. Bokstavligt talat.

Jag har aldrig ägt en racer. En racer är en landsvägscykel. Dvs, en sån där med toksmala däck där du ligger i fällknivsläge framåtstupa och utvecklar mer eller mindre obefintlig överkroppsmuskulatur. Eller så ser det ut som det eftersom man har på sig jättetajta kläder och blöjbyxa (tack och lov för den förresten!). Det är också den där sporten som man som bilist önskar inte fanns. Tills man blev en i gänget och lycra med hänglsen och blöjrumpa blev ens bästa vän.

Man får vansinnigt starka ben och om man inte redan hade det, en panna av stål. Grymt!

Jag är, såhär i vuxen småbarnsförälders-ålder, en träningsperiodare av rang…

Och när jag väl sätter i gång (ungefär exakt varje halvår) så går jag all-in. Allt eller inget är min melodi och det resulterar oftast i att jag under halva året inte har världens bästa kondition. Astman är ofta min ursäkt, även om den givetvis blir bättre i takt med att konditionen blir det…

Att då ge sig in på en utmaning som sträcker sig över ett år verkar för den närmsta vänskapskretsen, som så väl känner till mina tendenser, kanske som ett ohållbart engagemang. Och vetskapen att de säkert tänker så, gör ju att jag i min tur tänker; kommer det här verkligen att gå? Kan jag verkligen hålla i och inte tappa sugen, intresset eller motivationen? Hur ska jag göra för att inte hamna i den där cirkeln som jag brukar?

Jag har helt enkelt bara fått ge mig den på att det SKA gå. För min egen självkänslas skull i första hand för jag vill helt enkelt inte att man ska få chansen att säga att; ”-jaha ja, det visste vi ju. Du är ju en sån inbiten träningsperiodare så… Inte oväntat. Inga konstigheter men ja, vi visste ju det.”

Nepp. Inte denna gången. No way José!

Jag har alltid varit en aktiv person men jag har aldrig riktigt fastnat för lagsport. Föredrar att köra min grej och spelade tennis, tränade kickboxing, simning, friidrott, löpning, surfing…

Nu däremot. Lagsport. Cykla i klunga. Jisses vilken grej för det är så galet roligt! Faktiskt.

Vi lyfter varandra och folk som varit i riktigt kass form (undertecknad inräknad) är nu starka som oxar och vi kämpar tillsammans, sida vid sida i spinningsalen där pölar av svett trängs på golvet tre dagar i veckan. Och så kul vi har! Vi sjunger och tjoar, pratar om allt möjligt och har ett gemensamt syfte som är så mycket viktigare än själva cyklingen…

Så förutom att jag gett mig tusan på att klara detta, så gör jag det för mitt lag. Vi ska cykla tillsammans och ALLA ska med. Hela vägen till Eiffeltornet och runt Triumfbågen.

Men varför ska jag då cykla hela vägen till Paris kanske du undrar?

Jo, för jag antagits till att vara en del av världens största välgörenhetsprojekt på cykel, Team Rynkeby God Morgon, och vi cyklar för att samla in pengar till Barncancerfonden.

Vad är det egentligen Barncancerfonden gör kanske du tänker då?

Kanske har du sett Barncancergalan på TV någon gång och säkert har du sett de gripande reklamfilmerna där en av de blå stolarna så brutalt verkligt står tom? Men har du en aning om hur pass ovärderligt deras arbete faktiskt är eller tror du som jag för inte så länge sedan, att det är en bidragsorganisation som förmodligen inte gör så stor skillnad eftersom barncancerforskning väl ändå måste vara statligt finansierad?

Då ska jag berätta lite mer om Barncancerfonden!

Det första fröet till det som idag är Barncancerfonden såddes 1979 då oroliga föräldrar och vårdpersonal gick samman för att stoppa en planerad nedläggning av Sveriges då enda barncanceravdelning. Då var cancer hos barn mer eller mindre en given dödsdom.

40 år senare är Barncancerfonden den största finansiären av barncancerforskning i Sverige och idag överlever drygt 80 procent av de barn som drabbas! Forskningen finansieras enbart av bidrag från företag och organisationer som oss, Team Rynkeby God Morgon.

Vi tycker att 80% är för lite.

Vi tycker att alla barn borde få bli gamla och leva sina liv utan cancer och därför vill vi se att Barncancerfondens mål, som givetvis är 100% överlevare, nås inom en så snar framtid som möjligt. Vi gör det tillsammans med våra sponsorer, våra många event och donationer.

Kan du gissa hur mycket pengar som samlades in förra året?

Håll i dig nu för det är ingen blygsam summa vi talar om utan fantastiska; 34 935 752 SEK.

Nära 35 miljoner kronor som går rakt in till Barncancerfonden, helt oavkortat. För det fina med att donera genom Team Rynkeby God Morgon är just den där viktiga detaljen. Vi har inga administrationsavgifter över huvud taget. Allt kommer till användning och som ett exempel så går de till att finansiera forskning kring nya behandlingsmetoder mot cancer. Kanske läste du artikeln i dagens GP (21/2 2019) om hur barn som behandlats för cancer, senare i livet ofta får problem med tex hjärtat pga den strålningsbehandling etc de fått genomgå. Vårt arbete hjälper bland mycket annat till att bekosta forskning som gör att barn som Filuca i filmen nedan ges chansen att besegra cancern och att leva så bra liv som någonsin möjligt efteråt.

Vi har tidigare berättat…

om PS Partners VD och grundare Anna Peterssons personliga resa kopplat till barncancer. En resa som slutade med den tragiska förlusten av Annas storebror då hon själv var fem år gammal.

Historier som Annas är många men tillsammans kan vi göra så stor skillnad i att minska dem. Vi kan göra den skillnad som förhoppningsvis betyder att ingen ska behöva gå igenom en sådan sorg och förlust i framtiden.

Jag är genuint glad och tacksam att vara en del av Team Rynkeby God Morgon Göteborg och jag är tillika stolt att arbeta för ett företag som PS Partner som med otroligt stort hjärta och generositet även i år är stolt sponsor av ett verkligt livsavgörande initivativ – Team Rynkeby God Morgon 2019.

Kanske vill du nu ge ett bidrag du också? Toppen, det gör du via vårt Swishnummer som är:

123 36 36 016

Vill du göra ännu mera och precis som PS Partner också bli sponsor? Kontakta mig så berättar jag gärna mer om vilka möjligheter som finns.

Det som är mest på tapeten just nu är att vi söker teamsponsorer inför vår resa. Vi behöver förutom donationer en eller två kylbilar, en massör som kan åka med oss på resan och en motorcykel med förare som ett av våra följefordon. Självklart kommer vi i laget också gärna ut till dig som sponsor för att berätta mer om vårt arbete, cykling generellt eller kanske kör vi ett träningspass ihop!

Sara Drougge, Marketing Manager PS Partner och cyklist i Team Rynkeby God Morgon Göteborg 2019