Lucka 12, dags för halvtid och kanske läge för… impulskontroll?

Så roligt att du kollar in PS Partners Julkalender – 2018!

EQ eller emotionell intelligens är en samling förmågor som gör dig framgångsrik i yrkeslivet, mer tillfreds med dig själv och ger en känsla av harmoni och balans ditt liv. Vetenskaplig forskning på området visar allt tydligare att individer med en kombination av högt IQ och EQ har lättare att lyckas än individer som enbart har ett högt IQ.

Emotionell intelligens är här för att stanna, och det kanske bästa av allt: den går att träna upp!

Därför tänker vi på PS Partner, såhär i juletider, bjuda dig på vår egen kalender full av EQ-godis, 16 sorter, i varje lucka. Våra ledord för EQ är som bekant att allt är vetenskapligt grundat, mätbart och konkret. Dessutom lägger vi till hur du kan träna det, om du vill.

Det är så här vi jobbar. Först säkerställer vi vad eller vem vi ska leta efter, sedan matchar vi ihop behov och resurs och genomgående i allt detta så har vi kul och bygger relationer med våra kunder, kandidater, kollegor, vänner, ja alla intressenter.

Kort sagt; Emotionellt intelligent julpyssel ända fram till julafton!

God Jul!

Lucka 12 – Impulskontroll

Impulskontroll är förmågan att motstå eller skjuta upp en frestelse eller impuls för att agera. Det är även förmågan att undvika eller fatta förhastade beslut eller att agera obetänksamt.

Med hög impulskontroll har du förmågan att kontrollera tillfälliga impulser, ingivelser eller starka behov. Detta kan också beskrivas som viljestyrka. Med en stark impulskontroll har du den stora förmånen att kunna välja hur du vill agera istället för att omedelbart reagera på ett stimuli.

Låt oss ge ett exempel på hög eller lägre impulskontroll.

Tänk dig att du städar huset hemma, du har gjort klart delvis men börjar känna dig trött och uttråkad. Men du har planerat att göra klart och har en timma kvar. Då får du ett sms från en kompis. Hon vill gå och fika.

Om du har en god impulskontroll städar du klart. Du motiverar dig själv genom att tänka på hur bra det kommer att kännas när du är klar och hur din fika med vännen kommer vara lika trevlig, eller kanske tom ännu trevligare, efter det att du städat klart och kan koppla av.

Har du en lägre impulskontroll avslutar du direkt och åker och fikar. De som har lägre impulskontroll, dvs impulsiva personer, reagerar ofta snabbt. De tar inte tillräcklig tid på sig att planera eller reflektera över konsekvenserna av sitt handlande.

Vad kan jag göra?

  • Ta hand om din kropp och hälsa: En hälsosammare och mer stresstålig kropp är den absolut viktigaste förutsättning för god självdisciplin. Se till att få tillräckligt med sömn och motionera. Meditera? Studier har visat att meditation bidrar till ökad blodtillförsel till hjärnan, vilket har god effekt på de områden i hjärnan som är betydelsefulla för just impulskontroll.
  • Skapa utrymme mellan känslan/impulsen och reaktionen. Bestäm dig för att det alltid ska gå en viss tid mellan känslan/impulsen och reaktionen. Sätt en gräns på att räkna till tex 10, och i större beslut; Räkna längre. Öva på att stå ut i känslan av att vänta in. Träna på att hålla tillbaka de impulser du har svårast motstå och öva på att motstå dessa dagligen.
  • Skäms inte. Många drabbas av skuldkänslor när de inte klarar att stå emot frestelser. Tänk på att klandrandet av sig själv inte kommer att leda till högre självkontroll, utan tvärtom kan göra dig mer benägen att agera på impuls och göra dig mindre motiverad till förändring. Förlåt dig själv om du misslyckas och ta nya tag.

Om du vill veta mer om impulskontroll; Se följande klipp

Marshmallowtestet

Marshmallowtestet är en forskningsstudie där en psykolog som heter Walter Mishel har undersökt just impulskontroll. I klippet visar hur det gick till när barn fick en marshmallow och där de får veta att om de väntar på att äta får barnet mer sedan, men äter barnet direkt får han/hon inget mer. Slutsatserna i denna forskning är tydliga; De barn som hade förmågan att vänta på belöningen (hade självdisciplin) visade sig också vara de som i vuxen ålder skapat högst framgång i livet. De blev friskare, hade bättre hälsa, hade högre inkomst och bättre relationer.

Till sist ska dock sägas till er som har lägre impulskontroll. Så länge ni är medvetna om det och kan reglera så finns det många arbeten och situationer där det lämpar sig bättre med lägre impulskontroll än högre, t ex i kreativa yrken.