Vi drar glatt vidare mot jul & öppnar Lucka 15

PS Partners Julkalender – 2018!

EQ eller emotionell intelligens är en samling förmågor som gör dig framgångsrik i yrkeslivet, mer tillfreds med dig själv och ger en känsla av harmoni och balans ditt liv. Vetenskaplig forskning på området visar allt tydligare att individer med en kombination av högt IQ och EQ har lättare att lyckas än individer som enbart har ett högt IQ.

Emotionell intelligens är här för att stanna, och det kanske bästa av allt: den går att träna upp!

Därför tänker vi på PS Partner, såhär i juletider, bjuda dig på vår egen kalender full av EQ-godis, 16 sorter, i varje lucka. Våra ledord för EQ är som bekant att allt är vetenskapligt grundat, mätbart och konkret. Dessutom lägger vi till hur du kan träna det, om du vill.

Det är så här vi jobbar. Först säkerställer vi vad eller vem vi ska leta efter, sedan matchar vi ihop behov och resurs och genomgående i allt detta så har vi kul och bygger relationer med våra kunder, kandidater, kollegor, vänner, ja alla intressenter.

Kort sagt; Emotionellt intelligent julpyssel ända fram till julafton!

God Jul!

Lucka 15 – Optimism

Har du tänkt på vad som gör att vissa människor är nöjda med livet, medan andra verkar kämpa med en växande frustration över att aldrig nå helt fram till ett lyckligt liv? Vissa människor verkar ha förmågan att ta sig fram i alla väder, även under väldigt utmanande situationer och livstillstånd,  medan andra möter motstånd i det mesta, faktiskt även när livet är rätt så bra.

Dessa frågor har förbryllat forskare över hela världen länge och många svar på detta  kan vi idag finna uppräknade under förmågorna som tillsammans bildar begreppet emotionell intelligens, eller EQ som det ofta kallas.

En av dessa förmågor är dagens ämne; Optimism.

Optimism handlar om att ha en positiv attityd och syn på livet. Det är förmågan att förbli hoppfull och motståndskraftig, även i stunder av motgång. Det är dessutom att ha förmågan att vara positivt inställd trots bakslag och det särskiljer ofta toppresterarna från de övriga på arbetsplatsen.

Just optimism genomsyrar nästan alla tillämpningar av emotionell intelligens, allt ifrån att hjälpa dig hålla ut till att göra det möjligt för dig att se förändring som en god sak.

Om man ser på världen som ett ”halvtomt glas”, om du förväntar dig och planerar för det värsta och om du inte är lika hoppfull inför framtiden som de flesta? Ja, då kan det vara en bra väg för framgång att träna på sin optimism. I annat fall, om vi lägger mer vikt vid de negativa känslorna än de positiva, riskerar vi att bli mer bekväm i att bli upprörd eller arg på dina egna fel än du blir glad över utmaningen att övervinna ett problem. De sociala och beteendemässiga konsekvenserna kan verka negativt och t o m nedslående för t ex dina kollegor, särskilt när kreativitet och nytänkande står i fokus. Att vara ”djävulens advokat” kan visserligen vara nyttigt ibland, men om du gör det för ofta dämpar du förmågan till innovation och målsättning.

Hur kan du träna upp din optimism?

  • Varje gång du märker att du förbereder dig på eller fruktar det värsta kan du skriva upp det och lägga undan det. Skriv sedan det bästa, men realistiska med utfallet. Planera för detta istället. Prata om det som om det är framtiden.
  • När den bistra sanningens minut är inne och saker och ting inte går så bra är det ofta till god hjälp att tänka tillbaka på ett tillfälle då du övervann en liknande utmaning, i ditt förflutna. Eller identifiera dig med någon annan som ställts inför en liknande utmaning och framgångsrikt lyckats ta sig igenom det. Om de kan, kan du!

 

”En optimist är en person som bara ser ett grönt ljus överallt.
medan en pessimist bara ser det röda stoppljuset. Den verkligt kloka människan är färgblínd.”
Albert Schweizer

 

Här kan du läsa mer om Helen Lagergren som är den som ligger bakom årets julkalender! Helen driver PS Partner Stockholm och PS Leadership som är vårt erbjudande gällande person, ledar och organisationsutveckling. Mer om PS Leadership hittar du här. 

https://psp.local/helen-lagergren-stockholm/