Passiv kontra aktiv jobbsökning
Jag läste en intressant artikel på Linkedin om hur jobb söks. (20931 personer världen över har givit sin syn på arbetssökande.)
70% är ”passivt” intresserade – dvs söker inte aktivt jobb, men kommer en fråga om nytt jobb så är de intresserade.
60% av de som vill ha ett nytt jobb tittar på online job annonser. 56 % utnyttjar sitt sociala nätverk och 50% får tips om nytt jobb via
” word – of mouth”.
När en person blir kontaktad är det följande frågor som personen snabbt vill ha svar på – i nedstigande ordning;
- Roll – vad är det för uppgifter, vad innebär rollen?
- Varför frågar du mig?
- Villkor – erbjudande?
- Vad har företaget för kultur?
- Vilket mandat har jag?
- Vad har företaget för mission/mål?
När personen har blivit så pass intresserad så att hen kommer på intervju säger 83% att de väljer att tacka nej om intervjun varit negativ, dvs för dömande och intervjuaren inte lyckats skapa en trevlig atmosfär.
87% säger att de faktiskt kan tänka sig att acceptera erbjudandet även om de inte varit så intresserade initialt – OM intervju varit mycket positiv – dvs intervjuaren har varit trevlig, atmosfären varit god och personen fått bra svar på sina frågor.
Under själva intervjun vill personen ha svar på följande frågor;
- Frågor som är relaterade till företaget – dvs var de är idag, vart de är på väg. Vilka mål och utmaningar finns.
- Uppföljning – vad sker efter intervjun?
- Ledarskapet?
- Företagskulturen?
Detta blandas med intervjuarens förmåga att skapa en positiv känsla i intervjun.
Har personen fått konstruktiv feedback från första intervjun hos företaget är chansen 4 ggr så stor att de tackar ja till nästa erbjudande. 89% av de som kontaktas av en tidigare känd rekryterare tar ett snabbare beslut i processen.
Summa sumarum – Detta förstärker det som vi tror på och jobbar för. Att det är så oerhört viktigt att få personer intresserade av de uppdrag vi arbetar med. Vi tror att det finns så många människor där ute som skulle kunna vara intresserade – om de bara visste och hade tid – men det har de inte. Vi arbetar alltid med både annonsering och search. I en searchprocess där vi kontaktar många människor för första gången så sår vi ett litet frö, det är inte säkert att personen är intresserad vid första kontakten – utan kanske vid 3e eller 4e gången. Under dessa samtal så får du som rekryterare en god bild av vad personen söker – så när vi kontaktar denna person igen – så har vi börjat bygga ett förtroende om att vi kan hitta rätt nästa utmaning. Vi arbetar mycket med tips och nätverk, om en person som vi har förtroende för tipsar om en person, går processen oerhört mycket snabbare både för oss och kunden.
Vi tror också på vikten av employer branding. Att vi ger ett så bra och ärligt intryck för personen som söker arbete som möjligt, att vi presenterar företaget på ett bra, säljande, men av största vikt – ett ärligt sätt. Nästa steg är oftast utanför vår kontroll – då personen går på intervju hos det rekryterande företaget – då måste känslan som vi satt – förstärkas – och då handlar det om att den rekryterande chefen skall ge en bra, förtroendeingivande känsla och ge svar på kandidatens frågor. Det bör sedan följas upp, via feedback till kandidaten tillsammans med uppdateringar om processen och dels hålla tempot i processen – då blir det bra. När vi jobbar tillsammans i partnerskap…PS Partner.
Employer bradning+ tempo + search= Lyckosamt!