viktighet

Jag drivs av att tro att det finns en plats för alla. Att alla är viktiga. Det är åtminstone så det borde vara för alla. Jag har tonårsbarn och försöker att följa deras snåriga väg till vuxenlivet. Jag kan inte låta bli att tänka – om de bara kunde vara lite snälla mot varandra. Det är lättare att stå vid sidan av, som alltid. Men tänk om de kunde boosta varandra istället för att mäta, jämföra, dissa. Alltid bäst att slå först, inte förlåta. Jag vet att det är tonårstiden och att de kommer ur det. Eller?

Tyvärr ser jag samma beteende hos oss vuxna. Vi mäter, jämför och dömer. Ganska snabbt, ganska ofta. Det är tryggt och säkert. Gemenskapen säkrad. Yttre hot, starkare inåt. Jag träffar organisationer där det blir tydligt att ledningen säkrar sin position genom att göra alla andra osäkra. Konstigt tycker jag, säkert inte alltid medvetet, men ändå. Det blir tydligt utifrån att de inte växer lika snabbt som de önskar, och är jag märker att de samtidigt är väldigt frågande till det.

Jag tror på transparens. Att grundtron är att alla vill väl och gör sitt bästa utifrån sina förutsättningar. Boosta mer, låt alla känna sig viktiga, för det är vi. Allesamman.

Jag blev väldigt glad i veckan då jag under en intervju fick just den feedbacken. Att det känns ärligt och äkta, att jag upplevdes se personen framför mig och inte bara få in den i det fack som passade mig bäst. Det var väldigt roligt att höra, för det är precis så det är. Jag tror att alla bär på erfarenheter och kunskaper som kan utföra stordåd på rätt plats. Det gäller bara för oss att hitta den.

– Anna Petersson, VD PS Partner